O PROGRAMU

Edukativni centar Malac Genijalac Bosna i Hercegovina u svojoj nastavi primjenuje koncept obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“ čiji su autori  Branislav Maričić, prof. i dr nauka Igor Solaković. Obrazovni program „Pobjedničko učenje“ je nastao na osnovu dvadesetogodišnjeg iskustva voditelja autorskog tima, Branislava Maričića, licenciranog predavača-instruktora Buzan centra iz Velike Britanije. Autorski tim je program zasnovao na inovativnoj nastavi u kojoj polaznik programa aktivno uči i stiče znanja primijenjujući raznovrsne inovativne tehnike učenja, čitanja i pamćenja.

Obrazovni program „Pobjedničko učenje“ sastoji se iz dva dijela, dva modula (prvi – Efikasno i ubrzano učenje i drugi – Brzo čitanje i savršeno pamćenje).

slika-6.
Branislav Maričić i Toni Buzan sa saradnicom, na Univerzitetu Oksford

Modul 1. – EFIKASNO I UBRZANO UČENJE

Od izuzetne važnosti je da djeca u nižim razredima osnovne škole zavole da uče, da uče lako, efikasno, brzo i jednostavno. Takođe, neophodno je da što prije razviju funkcionalno i kreativno razmišljanje i nauče kako da ga upotrijebe u cilju napredovanja na svim nivoima. Obrazovni program „„Efikasno i ubrzano učenje“ pomaže djeci u tome!

Obrazovni program „Efikasno i ubrzano učenje“ je predviđen za djecu od 10 godina starosti, odnosno za učenike 4. i 5. razreda osnovne škole, ali i učenike viših razreda osnovne škole, srednjoškolce i studente.

Tokom realizacije obrazovnog programa „Efikasno i ubrzano učenje“ polaznici će naučiti:

 • kako da razviju kreativno i funkcionalno razmišljanje,
 • da stvaraju mape uma, mape znanja i baze znanja,
 • da budu koncentrisani dok uče, u školi i kod kuće,
 • da otkriju svoj stil učenja i kako da ga unaprijede,
 • da uče sa lakoćom i uživanjem,
 • 12 principa pamćenja,
 • kako da otkrivaju, obilježavaju i zapamte ključne pojmove,
 • kako da se oslobađaju treme prilikom usmenog odgovaranja,
 • cikluse pamćenja, da ne bi zaboravili ono što su naučili,
 • osnovne tehnike brzog čitanja i
 • kako da poboljšaju zapamćivanje pročitanog teksta.
slika-7.
Branislav Maričić i Toni Buzan sa saradnicom u Britanskom Buzan Centru u Londonu

MODUL 2. – BRZO ČITANJE I SAVRŠENO PAMĆENJE

Zapanjuje činjenica da od sedmog razreda osnovne škole većina ljudi ne čini ništa kako da unaprijede svoju brzinu i efikasnost čitanja. Obzirom da živimo u 21. vijeku, vijeku informatike, interneta, velike brzine promjena i neophodnosti brzog sticanja i usvajanja novih znanja, postupaka, metoda i disciplina, nameće se kao imperativ da svaka osoba koja se bavi učenjem i/ili biznisom vježba i usvoji tehnike brzog čitanja. Pored toga, veliki broj ljudi, bez obzira na godine starosti, pol i obrazovanje, žali se na slabukoncentraciju i pamćenje, da uče teško, da im je za učenje potrebno mnogo vremena,samodiscipline i truda. Nikada ranije, kao danas, naša memorija nije bila izložena tolikompritisku, u školi, na fakultetu ili na poslu.

Obrazovni program „Brzo čitanje i savršeno pamćenje“ je predviđen za djecu od 12 godina starosti, odnosno učenike viših razreda osnovne škole, srednjoškolce, studente i profesionalce iz različitih oblasti.

Tokom realizacije obrazovnog programa „Brzo čitanje i savršeno pamćenje“ polaznici će naučiti:

 • da čitaju brzinom od 80 do 120 stranica teksta na sat,
 • da poboljšaju stepen razumijevanja pročitanog teksta,
 • da poboljšaju zapamćivanje pročitanog teksta,
 • da brzo pretražuju sadržaj teksta,
 • da brzo iz teksta izdvoje potrebne informacije,
 • da nauče koje vrste memorija posjeduju i koje su njihove osobine,
 • da nauče sedam memorijskih tehnika za pamćenje i prisjećanje neograničenog broja informacija,
 • kako da informacije prebace iz kratkoročne u dugoročnu memoriju i
 • kako da lako i brzo uče strane jezike
slika-8.
Branislav Maričić i Toni Buzan sa saradnicom u Britanskom Buzan Centru u Londonu

ORGANIZACIJA PROGRAMA

Trajanje obrazovnog programa i način rada

Svaki od modula obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“ realizuje se tokom jedne nastavne godine (10 mjeseci), svakog vikenda po dva do tri nastavna časa, ukupno najmanje 80 nastavnih časova. Postoji i skraćena verzija programa u trajanju od šest mjeseci, ukupno najmanje 48 nastavnih časova. Ukoliko polaznik obrazovnog programa odsustvuje sa jednog termina održavanja nastavnih časova ima pravo na jednu nadoknadu u tom mjesecu. Na kraju svakog mjeseca svaki polaznik, odnosno njegovi roditelji, dobijaju mjesečni izvještaj o radu i napredovanju na nastavnim časovima gdje se pored tih zapažanja navode i preporuke i smjernice za dalji rad. Za sve polaznike obrazovnog programa obezbijeđeni su svojevrsni pokloni koji su vezani za temu obrazovnog programa.

Na svim nastavnim časovima polaznici svakog od modula obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“, posebno prvog modula, će tehnike koje usvoje vježbati i primijenjivati na nastavnom gradivu iz škole koje trenutno uče i sa kojim eventualno imaju poteškoće u savladavanju. Obrazovni program se realizuje vikendom (subota, eventualno nedjelja), u vremenskom periodu od 10 do 16 sati, zavisno od broja polaznika, odnosno broja grupa. Za jednu grupu polaznika obrazovni program traje od sat i 45 minuta do dva sata i 45 minuta. Sastoji se iz dva do tri nastavna časa po 45 minuta i pauze od 15 minuta između nastavnih časova. Tokom pauze u cilju relaksacije realizuju se raznovrsne didaktičke i memorijske igre koje imaju za cilj aktiviranje obe hemisfere mozga. Roditelji polaznika obrazovnog programa obezbjeđuju djeci osvježenje koje konzumiraju tokom pauze. Nastavni časovi obrazovnog programa realizuju se u adekvatnom prostoru, školskoj učionici odgovarajućih dimenzija, propisno osvijetljenoj i zagrijanoj u periodu grejne sezone.

Nakon završenog svakog od dva modula obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“svaki polaznik dobija sertifikat o uspješno završenom obrazovnom programu, završni izvještaj o radu i napredovanju i plan rada za tromjesečni samostalni rad, te ima pravo na neograničen broj besplatnih konsultacija tokom tog svog daljeg rada i usavršavanja.

Jednom naučene tehnike učenja i pamćenja polaznik obrazovnog programa usvaja za cijeli život i može ih primijenjivati tokom procesa učenja svih nastavnih predmeta.

Edukativni centar Malac Genijalac Bosna i Hercegovina daje 100% garanciju na oba modula obrazovnog programa„Pobjedničko učenje“.

slika-11.

Materijal za rad

Za svakog polaznika obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“ obezbijeđen je priručnik sa teorijskim predavanjima i praktičnim vježbama, blok za crtanje, olovka, komplet flomastera i fascikla za sve materijale (tvrdi povez).

Besplatna uvodna predavanja

Edukativni centar Malac Genijalac Bosna i Hercegovina u cilju kvalitetnog predstavljanja oba modula programa „Pobjedničko učenje“realizuje i besplatna uvodna predavanja za sve zainteresovane u trajanju od jednog nastavnog časa. Cilj besplatnih uvodnih predavanja je da sve zainteresovane roditelje upozna kako da svom djetetu obezbijede okruženje za lakše učenje i postizanje boljih rezultata u školi, svim detaljima realizacije obrazovnog programa i načinu predupisa u sve grupe obrazovnog programa. Besplatna uvodna predavanje realizuju se radnim danima u večernjem terminu, ali i prema dogovoru sa zainteresovanima.

Edukativni centar Malac Genijalac Bosna i Hercegovina za realizaciju oba modula programa „Pobjedničko učenje“ posjeduje i odgovarajuće saglasnosti nadležnih entitetskih ministarstava prosvete i obrazovanja.

POKLON NASTAVNA LEKCIJA

A svima vama koji ste bili uporni u čitanju informacija o našem novom obrazovnom programu “Pobjedničko učenje” poklanjamo jednu nastavnu lekciju na temu “Učenje definicija”. Pogledajte video i poslušajte profesora Branislava Maričića i upoznajte se sa osnovama obrazovnog programa “Pobjedničko učenje”.